border image

Browar

Stare zdjęcia Beczka

Tradycja i nowoczesność

Browar Kościerzyna jest połączeniem ponad stu sześćdziesięcioletniej historii i tradycji z nowoczesną technologią. To miejsce produkcji prawdziwego złotego trunku.

Naszą ambicją i pragnieniem jest, by doświadczenie i tradycja w warzeniu piwa wraz z umiejętnościami i pasją naszego piwowara, a także najlepszym sprzętem, owocowały zawsze najwyższą i powtarzalną jakością.

Piwo w naszym browarze nie jest w żaden sposób utrwalane chemicznie czy fizycznie.


kaszubska Woda

Wpływ na smak piwa ma przede wszystkim woda, która jest głównym składnikiem napoju. Od 1856 roku za tajemnicę wyjątkowego smaku tego trunku uznawano doskonałą wodę.

Do dziś przy produkcji naszego piwa używamy wody z tego samego ujęcia.

Dokładamy do niej najlepsze dostępne na rynku słody oraz chmiel. Znaczący wpływ na smak i aromat piwa mają również drożdże piwowarskie, które wybieramy, selekcjonujemy, izolujemy i namnażamy sami, by degustacja naszego piwa była zawsze niezapomnianym i pełnym rozkoszy dla zmysłów, przeżyciem.

Stare zdjęcia Beczka

Smak historii

Browar posiada fermentownię i leżakownię. Budynki Browaru znajdują się po obu stronach ulicy. W południowej części, przy ulicy Słodowej, mieści się spichlerz, wozownia, a także dom właściciela.

Słodownia posiada także charakterystyczny, 16-metrowy strażacki komin, wraz ze stalowym wiatrołapem w kształcie anioła.

Od północnej strony, przy ulicy Miodowej, Stary Browar posida kotłownię, tłocznię z magazynem oraz skład lodu. Lód pozyskuje się głównie z pobliskiego Jeziora Kaplicznego.

Zobacz także